Kılıçdaroğlu hakkında bomba iddia: Başkanlığı düştü
Kongre tartışmalarının sürdüğü CHP’de, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu hakkında çok konuşulacak bir iddia gündeme geldi. 2015 kongresinin ertelenmesini Yargıtay’a taşıyan Hakimler ve Savcılar Birliği eski Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, 27 Temmuz itibarıyla Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlığının hukuken düşürüldüğünü iddia etti. 25 ve 26 Temmuz 2020 tarihlerinde yapılan son kongrede Kılıçdaroğlu’nun genel başkan seçildiğini hatırlatan Eminağaoğlu, “Başkanlık görevi sona ermiş olup, parti meclisi ve kongre delegelerinin görevleri devam etmektedir.”
CHP’DE KONGRE TARTIŞMALARI
Seçimlerin ardından değişim ve kongre tartışmalarının başladığı CHP’de Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu hakkında dikkat çekici bir iddia gündeme geldi. CHP eski Genel Sekreteri Önder Sav’ın “Yönetim 27 Temmuz’da görev süresi doluyor. Parti hukuken kendisini yeniden gözden geçirmelidir” uyarısının ardından eski YARSAV Genel Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu’ndan dikkat çekici bir açıklama geldi.
EMINAĞAOĞLU’DAN İLGİ GÖREN “KILIÇDAROĞLU” ÇIKIŞI
2015 yılında yapılması gereken kongrenin ertelenmesini CHP’li olarak Yargıtay’a taşıyan ancak CHP delegesi olmadığı için itirazı kabul edilmeyen Eminağaoğlu, “Tarihte CHP’nin kongreleri çekişmeli olmasına rağmen kongreler sırasında yapılıyordu. Şu anki durum nedense Sayın Kılıçdaroğlu’nun genel durumu. Başkanlığı döneminde yaşanır hale geldi ve ilk kez olmuyor” diye konuştu. söz konusu.
“Meclis için 3 yıllık süre doldu”
T24’e konuşan Eminağaoğlu, Kılıçdaroğlu’nun 25 ve 26 Temmuz 2020’de yapılan son kongrede genel başkan seçildiğini hatırlatarak, “CHP Tüzüğü ve Siyasi Partiler Kanunu’nda (SPY) kongrelerin iki yılda bir yapılacağı ve genel kurulların düzenlenebileceği hükmü yer alıyor. En fazla bir yıl ertelenebilir” diyen CHP, kongresini Temmuz 2022’ye kadar yapmamış ve bir yıl erteleme kararı almıştı. Şimdi kongre için 3 yıllık süre doldu” dedi.
“GÖREV SÜRESİ KENDİNDEN DEVAM ETMEKTEDİR”
Eminağaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Siyasi Partiler Kanunu’nun 15/2 maddesi hükmüne göre en çok üç yıl için seçilen başkanın başkanlığı bu sürenin bitiminde kendiliğinden sona erer. Herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. kanunda hatta tüzükte mevcut başkanın görev süresinin yeni başkanın seçilip göreve başlamasına kadar devam edeceği, Sayın Önder Sav’ın görev süresinin önceki günlerde yaptığı açıklamada ‘süresi’ belirtilerek belirtilmesi gerekir. görev yeri olmalıdır.Burada görevi düşer, görev süresi sona erer.
“OLAĞANÜSTÜ KURULUN 45 GÜN İÇİNDE İSTİŞARE EDİLMESİ GEREKİYOR”
Bu, Parti Meclisine kanunla verilmiş zorunlu bir görevdir. Parti Meclisi bu gündemle olağanüstü toplanmak zorundadır. Nitelikli sayı aranmaksızın Parti Meclisi’nin toplanıp karara bağlanması ve ardından 45 gün içinde Olağanüstü Kongre’nin toplanması zorunludur. Genel başkanın görev süresi en fazla üç yıllık mühletin bitmesi ile sona ermekle birlikte, Siyasi Partiler 16/2 unsuruna göre Parti Meclisi “iki olağan kongre” ortasında bir misyona sahip olduğundan Kanun, Genel Başkan’ın, aksine en çok görevi Parti Meclisi’nindir. 3 yıllık süre bitmiyor. Bu durum karşısında Parti Meclisi yetki ve görevlerini yerine getirmek durumundadır. Yine CHP Tüzüğü’nün 38/1-3’üncü maddesinde delege tanımı yapılmış ve bu tanımda kurultay delegelerinden de bahsedilmiş ve “yeni delegeler seçilinceye kadar delegelerin görevlerinin devam edeceği” belirtilmiştir. “. Artık yeni kongre delegeleri seçilmediğine göre, muhteşem kongre 2020’de hala kongre delegelerinden delege olanlarla toplanmak zorunda.”
“KILIÇDAROĞLU TOPLANTIYA DOĞAL DELEGE OLARAK KATILAMAZ”
Eminağaoğlu, açıklamasının devamında, “Genel başkanın görevi sona ermiş olup, Parti Meclisi ve Kongre delegelerinin görevleri devam etmektedir” diyerek, Kılıçdaroğlu’nun yeni olağanüstü kurulun açılış konuşmasını yapamayacağını savundu. kongre yapılacak. Ömer Faruk Eminağaoğlu şöyle devam etti: “Çünkü artık genel başkan değil. Sayın Kılıçdaroğlu milletvekili veya genel başkan olmadığı için bu harika kongreye doğal delege olarak katılamayacak. eski genel başkan olarak oy hakkı olmaksızın sadece onursal üye olarak katılabilecektir.Konunun daha iyi anlaşılması için bir parantez açarsak 101 inci maddesinde kararlaştırılmıştır. Cumhurbaşkanı’nın 5 yıl için seçileceği ve yeni cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar önceki cumhurbaşkanının görevine devam edeceği Anayasa’da yer alıyor.
“CUMHURBAŞKANI’NIN GÖREVİ BİTTİ”
Böylece Anayasa, boşluk olamayacağını dikkate alarak, görev süresinin sona ermesi durumunda bir önceki cumhurbaşkanının görevine devam etmesine karar vermiştir. Diğer taraftan, ( oyBaşkanlığın herhangi bir nedenle boşalması halinde (görev süresi hariç) oy Süreç, Anayasa’nın 106. maddesinde düzenlenmiştir. Anayasanın 116. sayısında Meclisin görevlerinin ve bu kapsamda milletvekillerinin yeni Meclis göreve başlayana kadar devam edeceği belirtilmektedir. Örneğin Siyasi Partiler Kanunu’nda, CHP Tüzüğü’nde Parti Meclisi’ne, Kongre delegelerine ilişkin kararlar var. Ancak, genel başkanın ‘yenisi seçilinceye kadar eski genel başkanın görevine devam edeceği’ yönünde bir kararı olmadığı için, özellikle maddedeki açık düzenleme yapılınca genel başkanın görevi sona ermiştir. dikkate alınır.