Cenevre’deki Uluslararası İklime Dirençli Pakistan Konferansı’nın eylem planı açıklandı
Geçen yıl sel felaketinde büyük kayıp yaşayan Pakistan’a destek amacıyla Cenevre’de düzenlenen Uluslararası İklime Dirençli Pakistan Konferansı’nın eylem planı açıklandı.
Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisinde BM ve Pakistan hükümeti iş birliğinde düzenlenen konferansın ardından ortak yazılı açıklama yapıldı.
Konferansta kabul edilen eylem planına göre, Afet Sonrası Gereksinim Değerlendirmesi (PDNA) ve Güçlü Rehabilitasyon, Rehabilitasyon ve Yeniden İnşa Çerçevesi’ndeki (4RF) öncelikler ve uygulama düzenlemeleri kapsamında somut iyileştirme adımlarının tanımlanacağı vurgulandı.
Bu kapsamda selden etkilenen insanların geçim kaynaklarının ve yaşamlarının iyileştirilmesi için idare ve devlet kurumlarının kapasitelerinin artırılacağı, ekonomik imkanların canlandırılacağı, toplumsal katılımın sağlanacağı eylem planında belirtildi. temel hizmetler ve fiziki altyapı dayanıklı ve sürdürülebilir bir şekilde geliştirilecektir.
Eylem planında uyum sürecinin acilden uzun vadeli ihtiyaçlara doğru sıralanacağı, bu kapsamda uzun vadeli inşaat direnci ve ülkenin dayanma kapasitesine yön verecek bir Dayanıklılık Çerçevesi oluşturulmasının önemi belirtildi. Gelecekteki felaketlere işaret edildi.
Güvenilir ve ayrıntılı bir mali planın gerekliliği vurgulanan eylem planında, kamu-özel sektör işbirliğinin geliştirileceği belirtildi.
Eylem planında, iyileştirme sürecinde fonların tahsisi ve harcanmasında şeffaflığın sağlanması için etkin izleme ve değerlendirme mekanizmalarının kurulacağı belirtildi.
Eylem planında İslamabad yönetiminin öncülüğünde Uluslararası Ortaklar Güçlendirme Grubu’nun kurulacağı ve bu grubun önümüzdeki yıllarda İslamabad’ın plan ve projelerin uygulanmasında somut adımlar geliştirmesine destek olacağı belirtildi.
Pakistan’ın konferansta sel sonrası rehabilitasyon ve yeniden inşa faaliyetlerini destekleme taahhüdü şimdiye kadar 10 milyar doları aştı.
Kıdemli katılım
Konferansa birçok ülkeden devlet başkanları, bakanlar, üst düzey temsilciler, uluslararası finans kuruluşları, kalkınma kuruluşları, vakıflar, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları ile BM yetkilileri katıldı.
Bu organizasyon, 2022’de yıkıcı sel felaketiyle karşı karşıya kalan Pakistan hükümetini ve halkını desteklemeyi amaçlıyor.
Haziran 2022’den bu yana Pakistan’daki yıkıcı sellerden 33 milyon kişi etkilendi. Afette 1739 kişi öldü. Afet nedeniyle 8 milyon kişi yerinden olurken, 2 milyon ev ve binlerce okul, hastane ve okul yıkıldı veya yıkıldı.
Ülkede yaklaşık 9 milyon kişinin daha yoksulluk riski altında olduğu belirtilirken, gıda güvenliği risk altında olan kişi sayısı 7’den 14 milyona yükseldi.
Bu felaket, en etkili olduğu bölgelerde eğitim ve sağlık sistemlerinin tamamen çökmesine neden oldu. 1 milyonu kız olmak üzere 2,6 milyon öğrencinin eğitimine ara verildi.
Pakistan’ın uzun vadeli toparlanması ve yeniden inşası için 16 milyar dolara ihtiyacı olduğu belirtiliyor.