Aşı karşıtlığı kızamık vakalarını artırıyor
Çocukluk çağı hastalıklarının en değerlilerinden biri olan kızamık, aşı ile önlenebilen çok önemli bir sağlık sorunudur. Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yeşim Eker Neftçi, son dönemde yaygınlaşan aşı faciası nedeniyle kızamık vakalarında önemli artış yaşandığını belirterek, “Bir kızamık virüsü olan kızamık virüsü RNA virüsü türü, oldukça bulaşıcı bir virüstür. Aşılama oranlarının düşük olduğu topluluklarda salgınlar devam ediyor. Bu hastalığa yakalanmamak için çocukların mutlaka kızamığa karşı aşılanması gerekiyor” dedi.
Kızamık virüsünün giriş kapısının virüsü taşıyan damlacıkların temasını takiben solunum sistemi veya konjonktiva olduğunu vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. döküntü ortaya çıktıktan sonraki günler. Virüse maruz kalan duyarlı bireylerin yaklaşık yüzde 90’ı kızamık olacaktır. Yüz yüze temas gerekli değil çünkü canlı bir virüs ve kaynak vaka odadan çıktıktan sonra bir saat kadar havada asılı kalabiliyor” dedi.
Ateş, öksürük ve kızarıklık değerli semptomlardır.
Kızamığın belirtilerinin ateş, ağızda spesifik kızarıklık, öksürük, burun akıntısı, konjonktivit ve belirgin deri döküntüsü olduğunu paylaşan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yeşim Eker Neftçi, “Bu belirtilere ek olarak ishal ve kusma da görülebilir. görüldü. 8-12 günlük bir kuluçka döneminden sonra hastalık; Prodromal dönem hafif ateş, fotofobinin eşlik ettiği konjonktivit, burun akıntısı, belirgin öksürük ve yüksek ateş ile başlar.
Ağızda küçük azıların diş hizasında oluşan ‘Koplik lekeleri’nin kızamık için tipik olduğunu söyleyen Dr. Yeşim Eker Neftçi, “Döküntü başlangıcından 1-4 gün önce ortaya çıkıyor. İlk önce yanağın iç tarafında, küçük azı dişleri seviyesinde, ortasında mavimsi beyaz noktalı kırmızı lezyonlar olarak görünürler. Dudaklara, sert damağa ve diş etlerine yayılabilir. Konjonktival kıvrımda ve vajinal mukozada da bulunabilir. “Koplik lekeleri kızamık vakalarının yüzde 50-70’inde bildirilmiş olsa da, muhtemelen büyük çoğunluktadır.”
Hastalık, virüse maruz kalınmasından döküntünün ortaya çıkmasına kadar bulaşıcıdır.
Yeşim Eker Neftçi, hastaların kızamık virüsüne ilk 7 günden itibaren maruz kaldığını, döküntülerin ortaya çıkmasından sonraki 4-6 güne yayıldığını vurgulayarak, “Hassas kişilerin kızamık hastalarıyla bu dönemde teması engellenmelidir. dönem”. Yeşim Eker Neftçi, “Döküntüler yaklaşık 7 gün içinde aynı sıra ile kaybolur. Kızamığın ana semptomlarından biri, en uzun süren ve genellikle 10 güne kadar iyileşen öksürüktür. Daha ciddi vakalarda, özellikle boyun ve sırtta, boyuna yakın lenf bezlerinin belirgin olduğu yerlerde, lenf düğümlerinde genel bir şişlik görülebilir. Yeşim Eker Neftçi, kızamık tanısının klinik bulgular ve temas durumuna göre konulduğunu paylaşarak, “Kan sayımında kızamığa özgü olmamakla birlikte viral enfeksiyonla uyumlu bulgular görülebiliyor.”
Kızamık pnömoni, krup ve trakea enfeksiyonuna neden olabilir.
Kızamığın ölümcül sonuçlarının 5 yaş altı çocuk-bebeklerde ve 20 yaş üstü kişilerde daha fazla olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yeşim Eker Neftçi, “Kızamıkta en sık görülen ölüm nedeni zatürredir. En sık görülen komplikasyon orta kulak enfeksiyonudur. Diğer komplikasyonlar krup, tracheitis, tracheitis ve bronşiyolittir. Bu son üç komplikasyonda, genellikle enfeksiyon geçene kadar solunum takviyesi gerekir. Sinüzit ve ensefalit de görülebilir. Bağışıklık sistemi normal olan bireylerde ortaya çıkabilen ensefalit yani beyin iltihabı direkt olarak virüsün etkisine bağlı olmayıp immünolojik bir süreçtir. Kızamığın nadir görülen önemli formu ‘hemorajik kızamık’ veya ‘kara kızamık’tır. Kanayan cilt lezyonları ile kendini gösterir ve sıklıkla ölümcüldür. SSPE (subakut sklerozan panensefalit), kızamığın geç başlayan bir komplikasyonudur ve neredeyse her zaman ölümcüldür.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı